SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
PITEÅ IF DFF
Officiell hemsida

Om klubben

Femte allsvenska medaljen

Den gångna säsongen blev ett av de fem mest framgångsrika åren för Piteå IF Damer. Ett långt och framgångsrikt spelår kröntes med en bronsmedalj för fjärdeplatsen i OBOS Damallsvenskan. Vi spelade dessutom semifinal mot Hammarby i Svenska Cupen.

I vår, 2024, spelar Piteå final i Svenska Cupen mot Häcken, Norrbottens första cupfinal i fotboll i historien.

 

Mot seriesegrarna Hammarby tog Piteå fyra poäng av sex möjliga under 2023.

Piteå visade styrka och attraktiv fotboll för både publik och spelare

- som gärna vill utvecklas i vår kreativa miljö.

 

Visste du att…

Nästa år – 2025 – firar Piteås damfotboll 40 år. Damfotbollen startades 1985 med spel i division 4.

2009 debuterade laget i Damallsvenskan. Sedan 2011 är Piteå IF Dam fast etablerade i damallsvenskan. Vi gör i år vår 15:e säsong i högsta serien.

Största framgången för Piteå IF DFF är seriesegern 2018. Det följs nu upp med cupfinalen 2024.

Guldet var historiskt - för första gången stod ett lag från Norrbotten som svenska mästare i fotboll.

Piteå vann även publikligan 2018, och publikintresset för föreningen har varit stort ända sedan den damallsvenska debutsäsongen 2009.

Guldet följdes av spel i UEFA Champions League året därpå med 16-delsfinal mot danska Bröndby.

Framgången avspeglar sig fortfarande i UEFA:s ranking, där Piteå IF Dam rankas på 57 plats, en plats före storklubben AC Milan som har en spelarbudget lika stor som hela damallsvenskan. Men Piteå IF dam ligger ännu steget före.

Under åren i Damallsvenskan har över 20 norrbottniska spelare representerat svenska landslag från Flickor 15 år till A-landslag.

Piteås spelare har också representerat, Nigeria, Norge, Finland, Australien, Kanada, Island, Skottland, Färöarna och Filippinerna.

Regionens lag Piteå präglas av spelare från Piteå, Kalix, Luleå, Boden, Kiruna, Skellefteå, Umeå och Sundsvall samt internationella spelare.

 

Framtid

Piteå IF Dam är det enda laget i OBOS Damallsvenskan norr om Stockholm.

Som övre Norrlands enda elitserielag i fotboll och ensamma Svenska Mästare i Fotboll inom länet står Piteå IF Dam i centrum för intresset bland både unga talangfulla spelare, publik och media i hela regionen. Vi dominerar damfotbollen i vår region och skall fortsätta vara det ledande elitlaget i norra Sverige.

Vår ambition är att fortsätta ta kliv framåt. Vi ska tävla på den övre delen av Damallsvenskan och vara det självklara valet för unga talanger som vill satsa på elitfotboll. Till Piteå IF Dam kommer alla som vill se och snacka fotboll i norr.

Konkurrensen om spelare och sponsorer hårdnar emellertid. Sverige exporterar fler spelare än någonsin tidigare till utländska klubbar, även på ungdomssidan. Många erbjuds heltidskontrakt.

Att som spelare komma till Piteå är speciellt. Här tecknar spelarna deltidskontrakt med kompletterande deltidsanställning hos externa arbetsgivare. Samtidigt tränar spelarna lika mycket som alla heltidsproffs i Damallsvenskan. Vårt kontrakt är krävande men ger även fördelar. Spelarna får viktiga uppgifter vid sidan av fotbollen och samtidigt en bred kontaktyta i samhället. Vi är laget som engagerar alla.

Med allt tuffare konkurrens i Damallsvenskan om resultat och om spelare internationellt måste Piteå fortsätta flytta fram sina positioner. Det kräver ännu mer stöd från publik, sponsorer och samarbete med övriga lag i regionen. Ökade intäkter är ett måste för att hänga med och tävla mot de bästa.

 

Kvalitet bakom framgång

Med en stenhård träning har Piteå IF Damer fortsatt att tända nya stjärnor varje år.

Huvudtränare Stellan Carlsson betonar den helt professionella och imponerande insatsen av spelarna i Piteå If Dam FF.

- Vi har mycket hög kvalitet och kravbild på våra träningar. Spelarna är proffs – men ändå inte heltidsproffs, säger han.

Under säsongen genomförs inte mindre än 250 fotbollsträningar och matcher från mitten av januari till november eller december. Det motsvarar c:a 1400 timmar fotbollsaktivitet per säsong.

Dessutom genomför spelarna 75–150 individuella styrkepass.

Träningsdosen per spelare motsvarar 41 kilometer löpträning per vecka, närmast ett Marathon, i en 45 veckor lång säsong. Det betyder 185 mil per år per spelare. De skall prestera från lägsta till högsta nivå inom uthållighet, mjölksyratröskel och syreupptagning. Det är grunden för lagets fotbollsprestationer på planen.

För att ta sig till alla matcher reser laget 3 000 mil i damallsvenskan. Varje bortamatch är en långresa med flyg. Det kräver stora ekonomiska insatser för resor som är betydligt lägre för konkurrenterna.

 

Historia

Piteå Idrottsförening grundades 1918 mitt under brinnande världskrig, närmare bestämt den 24 maj. Den kvällen träffades fyra mycket idrottsintresserade herrar på ett konditori i stan. Vid denna träff bildades Piteå Idrottsförening. 1920 anslöts IFK Piteå till Piteå IF. 
Ungdomssektionen bildades 1943 (pojkfotboll startade 1942, flickfotboll 1981).

 

29 november 2016 ombildades föreningen till Piteå IF Alliansförening som består av 4 föreningar:

  • Piteå IF Fotbollsförening (herr och ungdomsfotboll)
  • Piteå IF Damfotbollsförening, Piteå IF DFF
  • Piteå IF Friidrott
  • Piteå IF Orienteringsklubb 

Klubbdräkt 

Fotboll: Röd/vitrandig tröja, röda byxor

 

Medlemsantal 
Ca 1.500, varav 900 aktiva idrottsutövare och ca 150 ledare

 

Idrottsgrenar 
Fotboll (startade 1920) 
Friidrott (1918) 
Orientering (1934)

 

Idrottsgrenar som tidigare bedrivits i Piteå IF
Bandy (1923-1952), Bordtennis, Boxning (30-talet-slutet 60-talet), Cykel, Gymnastik (1918-20-talet), Handboll damer (slutet 40-talet-1962), Konståkning (50-talet), Simning (1918-20-talet), Skidor (1918-1931), Volleyboll (1975-1987).

 

Idrottsplatser
Fram till 1930 hade föreningen ingen egen idrottsarena. Detta problem löste man temporärt genom att hyra in sig på folkskolans skolgård. Så småningom blev situationen ohållbar på grund av det stora antalet idrottsutövare. I samarbete med kommunen uppfördes en helt ny idrottsanläggning på Kvarnbacken, som fick namnet Kvarnvallen och är än idag Piteå kommuns huvudarena. 2007 skrevs ett avtal med Läns-
försäkringar och arenan döptes till LF Arena. Idag är den försedd med
nya läktare på ena långsidan samt konstgräsplan.
1986 invigdes en speciell ungdomsarena, Nordlunda Ungdomsidrottsplats som ägs och drivs av Piteå IF. Där finns nu 11-mannaplan grus, en 11-mannaplan och en 9-manna , tre 7-manna gräs, varav två med reglementsenligt mått,  två 5-mannaplaner och klubbstuga.
Friidrotten fick en ny inomhusarena 2014 Skoogs Arena.

 

Orienteringskartor 
Orienteringssektionen framställer kartor över olika terrängområden i Piteå kommun som används vid träningar, tävlingar och TRIM-orientering för allmänheten.

 

Allianser
Tillsammans med Öjeby IF arrangerar PIF en av Sveriges största ungdomsturneringar i fotboll, Piteå Summer Games. 

 
HUVUDPARTNERS
Stöd Piteå IF DFF